Μαθησιακοί στόχοι

Εισαγωγή

Η ευρωπαϊκή πολιτική για την αγορά εργασίας βασίζεται σε δύο μεγάλες μεταβάσεις - την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση. Σε αυτή τη μαθησιακή ενότητα εξετάζουμε τι είναι οι πράσινες δεξιότητες και οι πράσινες θέσεις εργασίας και τι σημαίνουν για το μέλλον της αγοράς εργασίας.

Η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2019, θέτει ως στόχο να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα κατοχυρώνει σε δεσμευτική νομοθεσία τη δέσμευση της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα και τον ενδιάμεσο στόχο της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ο ρόλος των πράσινων δεξιοτήτων και των πράσινων θέσεων εργασίας

Κατά τη μετάβαση σε μια καθαρή μηδενική οικονομία, η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά της να αναπτύσσει και να κατασκευάζει τις καθαρές τεχνολογίες που καθιστούν δυνατή αυτή τη μετάβαση.

Σε μια δημοσίευση με τίτλο «Ο μετασχηματισμός της πράσινης απασχόλησης και των δεξιοτήτων» το Cedefop αναφέρει:

Όπως συμβαίνει με όλες τις αποφάσεις επενδυτικής πολιτικής, η κατανόηση των μελλοντικών τάσεων και των πιθανών σημείων συμφόρησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Αυτό δεν είναι μόνο για τη συνετή λήψη πολιτικών επιλογών, αλλά και για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στους παράγοντες επιτυχίας και να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες πράσινες ικανότητες της οικονομίας και της κοινωνίας. Το να γίνουμε πιο «πράσινοι» θα επιφέρει τόσο βαθιές αλλαγές στην τεχνολογία, το σχεδιασμό, την παραγωγή, τις υπηρεσίες, την κατανάλωση και τις επενδύσεις που είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς επαρκώς καταρτισμένους ανθρώπους.

Ορισμός των πράσινων θέσεων εργασίας

Ένα κυρίαρχο πρόβλημα είναι να καθοριστούν οι απαιτούμενες δεξιότητες και οι πράσινες θέσεις εργασίας.

Η Anna Sidoti ασχολήθηκε με το πρόβλημα του ορισμού των Πράσινων Θέσεων Εργασίας:

«Ο ορισμός της πράσινης εργασίας ποικίλλει. Αυτό είναι μέρος του προβλήματος - δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα μοιάζει αυτή η αγορά εργασίας, διότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις την πράσινη εργασία, και δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση (ακόμη). Οι πράσινες θέσεις εργασίας μπορούν να οριστούν από:

  • Βιομηχανία που εμπλέκεται στη μετάβαση στο κλίμα (για παράδειγμα, ενεργειακές υποδομές)
  • Επαγγέλματα που εμπλέκονται άμεσα στη μετάβαση στο κλίμα (για παράδειγμα, τεχνικός ανεμογεννητριών)
  • Δεξιότητες που απαιτούνται για τη μετάβαση στο κλίμα, όπως ο βιώσιμος σχεδιασμός, η ενεργειακή αποδοτικότητα ή η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση (για παράδειγμα, εργαζόμενοι που ασχολούνται με την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές με καθαρές μηδενικές εκπομπές ή «καθαρή παροχή ενέργειας»)

Ο ΟΟΣΑ συνέστησε να υπάρξει διεθνής συναίνεση σχετικά με αυτό. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει έναν ευρύ ορισμό της πράσινης απασχόλησης: «πράσινες θέσεις εργασίας» είναι αυτές που αφορούν δραστηριότητες όπως η προσαρμογή της κοινότητας στην κλιματική αλλαγή, και αναφέρονται και σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα - οι πράσινες θέσεις εργασίας είναι αυτές που βρίσκονται στη ριγέ περιοχή.

Προσδιορισμός κρίσιμων πράσινων θέσεων εργασίας

Η υπηρεσία Jobs and Skills Australia δημοσίευσε έκθεση τον Οκτώβριο του 2023 με τίτλο The Clean Energy Generation: Workforce needs for a net zero economy. Οι κρίσιμες πράσινες θέσεις εργασίας που προσδιορίζονται στην έκθεση αυτή αφορούν τη μηχανική (όλοι οι τομείς), τα ηλεκτρολογικά επαγγέλματα, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι τηλεπικοινωνίες και οι τεχνικοί κλιματισμού και ψύξης. Είπαν ότι χρειαζόμαστε μηχανικούς, αν και όχι όσο χρειαζόμαστε περιβαλλοντολόγους. Η έκθεση περιγράφει επίσης την ανάγκη για λιγότερο γνωστά επαγγέλματα, όπως οι μηχανολόγοι εγκαταστάτες, οι πιλότοι πλοίων και οι επιστήμονες τροφίμων. Προβλέπουν αύξηση 40% σε αυτούς τους ρόλους μέχρι το 2050, κυρίως σε περιφερειακές περιοχές.

Η έκθεση της ομάδας εργασίας για τις πράσινες θέσεις εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και 300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2050 που συνδέονται με την πράσινη τεχνολογία. Οι κρίσιμοι ρόλοι που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παρόμοιοι με την Αυστραλία. Η παρούσα έκθεση προσδιορίζει άλλες πράσινες θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση - θέσεις εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού κατασκευών, (σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εγκαταστάτες αντλιών θερμότητας) θέσεις εργασίας υδρογόνου (εγκαταστάτες σωληνώσεων) και θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία (μηχανικοί ηλεκτρικών οχημάτων).

Η συμβολή της ESCO στις πράσινες δεξιότητες

Η Ευρωπαϊκή Ταξινόμηση Επαγγελμάτων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων (ESCO) είναι υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή ταξινόμηση των δεξιοτήτων και των επαγγελμάτων παρέχοντας μια κοινή γλώσσα για τα επαγγέλματα και τις δεξιότητες, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ τους, προσδιορίζοντας ποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες ή προαιρετικές για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Το 2022 κυκλοφόρησαν μια επικαιροποιημένη έκδοση της ταξινόμησης για να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση της αγοράς εργασίας.

«Καθώς οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα σύνολο δεξιοτήτων που μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών στις εργασιακές πρακτικές» λένε. «Ο πυλώνας δεξιότητες / ικανότητες έχει εμπλουτιστεί με τις πρόσθετες πληροφορίες σε επίπεδο δεξιοτήτων για τη διάκριση πράσινων δεξιοτήτων και εννοιών γνώσεων. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο σύνολο των δεδομένων των δεξιοτήτων ESCO, ορισμένες μπορούν πλέον να φιλτραριστούν ως πράσινες. Οι ESCO παρέχουν επίσης πληροφορίες όπως ο τύπος επαναχρησιμοποίησής τους και συνδέονται με επαγγέλματα. Όλες οι έννοιες είναι μεταφρασμένες σε 27 γλώσσες και διατίθενται δωρεάν σε διάφορες μορφές».

Συνολικά 571 έννοιες δεξιοτήτων και γνώσεων ESCO χαρακτηρίζονται ως πράσινες. Αυτό περιλαμβάνει: 381 δεξιότητες, 185 έννοιες γνώσεων και 5 εγκάρσιες δεξιότητες. Ο πλήρης κατάλογος των πράσινων εννοιών είναι διαθέσιμος στην πύλη ESCO. Οι πράσινες έννοιες έχουν ως στόχο να καλύψουν τις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, οι δεξιότητες κυμαίνονται σε διάφορους οικονομικούς τομείς, από την παραγωγή και διανομή ενέργειας έως τις μεταποιητικές διαδικασίες, από τη διαχείριση αποβλήτων και τα πρότυπα ρύπανσης έως τον έλεγχο και την εκτίμηση επιπτώσεων, από την έρευνα έως την εκπαίδευση.

Αναδυόμενες τάσεις και στρατηγικές

Το έργο της ESCO είναι πολύτιμο, ιδίως επειδή δείχνει ότι οι πράσινες δεξιότητες απαιτούνται σε πολλές θέσεις εργασίας και επαγγέλματα και όχι μόνο στις προφανείς. Ωστόσο, παραμένει η πρόκληση του τρόπου χρήσης του συστήματος ταξινόμησης της ESCO. Η ESCO δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα έκθεση με τίτλο «Jobs for the Green Transition, Definitions, Classifications and emerging trends» (Θέσεις εργασίας για την πράσινη μετάβαση, ορισμοί, ταξινομήσεις και αναδυόμενες τάσεις), ελπίζοντας να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του ορισμού των πράσινων θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μετάβαση από τις μη πράσινες θέσεις εργασίας στις πράσινες θέσεις εργασίας, αλλά μάλλον ότι οι δεξιότητες αλλάζουν και οι θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί πράσινες δεξιότητες.

The report introduces a novel taxonomy for green jobs based on four pillars: inputs, outputs, processes, and job quality. This taxonomy aims to provide a practical framework for assessing and comparing case studies, supporting policy making in this area. Furthermore, the report highlights recent strategies and policies, both at the EU and national levels, focusing on skill development for the green transition and addressing social aspects to protect vulnerable groups. It suggests that a more integrated approach, considering the environmental impact of work processes, outputs, and supply chain inputs, is essential for promoting green job creation while phasing out brown jobs.

Η έκθεση εισάγει μια νέα ταξινόμηση για τις πράσινες θέσεις εργασίας που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: εισροές, εκροές, διαδικασίες και ποιότητα εργασίας. Αυτή η ταξινόμηση αποσκοπεί στην παροχή ενός πρακτικού πλαισίου για την αξιολόγηση και τη σύγκριση περιπτωσιολογικών μελετών, υποστηρίζοντας τη χάραξη πολιτικής στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει πρόσφατες στρατηγικές και πολιτικές, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, που εστιάζουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πράσινη μετάβαση και στην αντιμετώπιση κοινωνικών πτυχών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Υποστηρίζει ότι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιακών διαδικασιών, των εκροών και των εισροών της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι απαραίτητη για την προώθηση της δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας με παράλληλη σταδιακή κατάργηση των «καφέ» θέσεων εργασίας.

US O*Net Service and Green Occupations (Υπηρεσίες και πράσινα επαγγέλματα)

Η υπηρεσία US O*Net, υπεύθυνη για τις ταξινομήσεις και τα δεδομένα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, έχει εντοπίσει 202 πράσινα επαγγέλματα με επαγγελματικές κατηγορίες που αντιστοιχούν σε:

Green New & Emerging - Ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων και των τεχνολογιών της πράσινης οικονομίας είναι επαρκής για να δημιουργήσει την ανάγκη για μοναδικές απαιτήσεις εργασίας και εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων.
Green Enhanced Skills - Ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων και τεχνολογιών της πράσινης οικονομίας οδηγεί σε σημαντική αλλαγή των απαιτήσεων εργασίας και εργαζομένων ενός υφιστάμενου επαγγέλματος O*NET-SOC.
Πράσινη αυξημένη ζήτηση - Ο αντίκτυπος των δραστηριοτήτων και τεχνολογιών της πράσινης οικονομίας οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης απασχόλησης, αλλά δεν συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές στις απαιτήσεις εργασίας και εργαζομένων του επαγγέλματος.

Προσδιόρισαν επίσης 72 «πράσινα θέματα» με σχετικά πράσινα επαγγέλματα και σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας

Όχι μόνο η πράσινη μετάβαση, αλλά και οι ραγδαίες αλλαγές στις αγορές εργασίας μέσω της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης, απαιτούν ταχύτερη και καλύτερα ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Το Cedefop διεξάγει τομεακές ασκήσεις πρόβλεψης δεξιοτήτων με μελλοντική προσέγγιση για να κατανοήσει ποια είναι τα επαγγέλματα/προφίλ δεξιοτήτων που είναι απαραίτητα για τη μετάβαση επιλεγμένων τομέων προς ένα «πιο πράσινο» μέλλον, ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, και πώς θα μπορούσε ή θα έπρεπε η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) να υποστηρίξει την ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων.

Παρόλο που αναμένονται επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία, ορισμένοι τομείς προβλέπεται να επηρεαστούν εντονότερα. Οι κλαδικοί φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην παροχή κατάρτισης σε δεξιότητες θα επωφεληθούν σημαντικά από τον εντοπισμό των νέων/αναδυόμενων δεξιοτήτων που θα επηρεάσουν (ή επηρεάζουν ήδη) συγκεκριμένα επαγγέλματα- τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα δεξιοτήτων τους μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτές τις ραγδαίες αλλαγές βραχυπρόθεσμα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διευκολύνουν την ανταπόκρισή τους στις αλλαγές των δεξιοτήτων μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα.

Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις πρόβλεψης δεξιοτήτων για έξυπνες και πράσινες πόλεις, διαχείριση αποβλήτων, αγροδιατροφή και κυκλική οικονομία.

Μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία

Αν και μπορεί να υποστηριχθεί ότι ενώ απαιτούνται νέες δεξιότητες για πολλές θέσεις εργασίας και ότι υπάρχουν ελλείψεις δεξιοτήτων σε ορισμένα νέα επαγγέλματα, ο σημαντικότερος αντίκτυπος της πράσινης μετάβασης μπορεί να φανεί στη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, και αυτό θα επηρεάζει όλο και περισσότερο σχεδόν κάθε τομέα. Η μελέτη του Cedefop για το 2023 με τίτλο «Από τη γραμμική σκέψη στην πράσινη νοοτροπία ανάπτυξης» τονίζει την ανάγκη οι τομείς να μεταβούν από γραμμικά σε κυκλικά μοντέλα παραγωγής για να μειώσουν την κατανάλωση φυσικών πόρων. Αυτή η ευρύτερη προσέγγιση, λένε, διαμορφώνει τη ζήτηση δεξιοτήτων. Εξηγούν ότι, καθώς τα περισσότερα επαγγέλματα περιλαμβάνουν πιθανότατα «πράσινα» και «μη πράσινα» καθήκοντα ή δεξιότητες, μια συνεχής κλίμακα «πράσινοτητας» παρέχει μια επαγγελματική ταξινόμηση με καλύτερη κατανόηση των αλλαγών στα σύνολα δεξιοτήτων, αλλά οι έγκαιρες επικαιροποιήσεις είναι επιτακτικές για την καταγραφή των αναδυόμενων πράσινων θέσεων εργασίας.

Προσέγγιση με βάση τα δεδομένα

Το Cedefop έχει αναπτύξει μια προσέγγιση βασισμένη στα δεδομένα: αυτή εξάγει πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές αγγελίες εργασίας που σχετίζονται με δεξιότητες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και ζητούνται από τους εργοδότες. Η «πράσινοτητα» αξιολογείται με βάση τις δεξιότητες και τα καθήκοντα της θέσης εργασίας, όχι μόνο με βάση τον τίτλο της. Η μελέτη σκοπιμότητας του Cedefop - που καλύπτει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο - δείχνει ότι οι εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους που να είναι καινοτόμοι, γεγονός που απαιτεί μια οριζόντια δεξιότητα με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργούν και να προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε αλλαγή, όχι μόνο στην πράσινη μετάβαση.

Το βιομηχανικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πράσινη Συμφωνία υποστηρίζει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ για την παραγωγή των απαιτούμενων τεχνολογιών και προϊόντων καθαρού μηδενικού ισοζυγίου. Όλοι οι τομείς που είναι κρίσιμοι για την πράσινη μετάβαση, όπως προσδιορίζονται από το βιομηχανικό σχέδιο Green Deal και περιλαμβάνουν τη διαχείριση αποβλήτων, τις κατασκευές και την ενέργεια, εξαρτώνται από θέσεις εργασίας μεσαίων δεξιοτήτων (στα επίπεδα ISCED 3 και 4), στις οποίες η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση συνήθως παρέχει πρόσβαση.

Το Cedefop προτείνει ότι «όλο το φάσμα των αναγκών σε δεξιότητες εντός ενός τομέα μπορεί να καλυφθεί δεδομένης της αυξημένης διαθεσιμότητας υψηλότερων επιπέδων ΕΕΚ». Για παράδειγμα, λένε ότι παρόλο που η τριτοβάθμια (ανώτερη) εκπαίδευση είναι η κύρια πορεία για ορισμένα «θυρεοειδή επαγγέλματα», όπως ο μηχανικός διαχείρισης αποβλήτων, η ΕΕΚ χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την κατάρτιση αυτών των επαγγελματιών.

Συνεργασία

Η ίδια η κλίμακα των αλλαγών στις δεξιότητες που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση απαιτεί συντονισμένες δράσεις από όλους όσοι εμπλέκονται στις δεξιότητες και τα προσόντα. Αυτό περιλαµβάνει περαιτέρω πρόοδο στις υπηρεσίες Sills Intelligence, Monitoring and Anticipation όχι µόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε διάφορες χώρες και περιφέρειες. Απαιτεί επίσης την ανάπτυξη μονοπατιών προς ανώτερες δεξιότητες σε πράσινα επαγγέλματα και την παροχή μιας σειράς ευέλικτων ευκαιριών κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της μαθητείας και της μάθησης με βάση την εργασία, καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης στην ΕΕΚ και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μικροπροσόντα και διαδικτυακά και υβριδικά προγράμματα μάθησης. Ένα συνεχές πρόβλημα σε πολλές χώρες είναι η έλλειψη σαφών αποτελεσμάτων για τα προγράμματα μάθησης και η έλλειψη διαφάνειας και αναγνώρισης της μάθησης. Αυτό απαιτεί την εφαρμογή ανοικτών προτύπων. Οι κλαδικοί φορείς θα πρέπει να εξετάσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες δεξιοτήτων στον τομέα τους και ιδιαίτερα τι σημαίνει γι' αυτούς η κυκλική οικονομία. Οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας και οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης χρειάζονται τη γνώση σχετικά με τις πράσινες μεταβάσεις για να υποστηρίξουν και να συμβουλεύσουν τους πελάτες τους σχετικά με το πώς να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εισέλθουν στην πράσινη αγορά εργασίας. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός έργων και πρωτοβουλιών σε αυτόν τον τομέα, αλλά πρέπει να συνδεθούν. Προφανώς η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Αλλά πρόκειται για μια μεγάλη ατζέντα.

Ερωτήσεις για προβληματισμό

Επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας
Σκεφτείτε πώς ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 θα αναδιαμορφώσει διάφορους τομείς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ποιοι τομείς εκτιμάτε ότι θα υποστούν τις σημαντικότερες αλλαγές;
Ορισμός πράσινων δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας
Συζητήστε τις προκλήσεις στον ορισμό των πράσινων θέσεων εργασίας και των πράσινων δεξιοτήτων. Πώς αυτές οι προκλήσεις επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής και τον σχεδιασμό της αγοράς εργασίας; Αναδυόμενες τάσεις στην πράσινη αγορά εργασίας: Εξετάστε το ρόλο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της ψηφιοποίησης και της δια βίου μάθησης στην πράσινη μετάβαση. Πώς θα μπορούσαν αυτές οι τάσεις να επηρεάσουν την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων;
Ρόλοι πολιτικής και ενδιαφερομένων μερών
Αναλογιστείτε το ρόλο των παρεμβάσεων πολιτικής και της εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών στην προώθηση της ατζέντας για τις πράσινες δεξιότητες. Ποιες στρατηγικές θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές για την προώθηση αυτών των δεξιοτήτων;
Ταξινόμηση πράσινων δεξιοτήτων της ESCO
Αξιολογήστε τη σημασία της ταξινόμησης των ESCO για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης. Πώς μπορεί να βοηθήσει ο πόρος αυτός τους οργανισμούς στον εντοπισμό και την καλλιέργεια των απαραίτητων πράσινων δεξιοτήτων;
Προσαρμογή στις αλλαγές της αγοράς εργασίας
Σκεφτείτε τις ραγδαίες αλλαγές στις αγορές εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης και της πράσινης μετάβασης. Πώς μπορεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες ανάγκες;
Previous
Next

Αναφορές

European Commission (2024) The European Green Deal, https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en

Cedefop (2021) The green employment and skills transformation: insights from a European Green Deal skills forecast scenario. Luxembourg: Publications Office, http://data.europa.eu/doi/10.2801/112540

European Commission (2022) New taxonomy of skills for the green transition, https://ec.europa.eu/newsroom/empl/items/741088/en

O*NET, (undated) Green Occupations, https://www.onetcenter.org/dictionary/21.1/excel/green_occupations.html

Cedefop, (undated) Skills and Jobs for the Green Transition, https://www.cedefop.europa.eu/en/projects/skills-and-jobs-green-transition

Cedefop (2023) From linear thinking to green growth mindsets. Vocational education and training and skills as springboards for the circular economy. POLICY BRIEF, https://www.cedefop.europa.eu/files/9184_en.pdf

European Commission (2024) Green Deal Industrial Plan, https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/green-deal-industrial-plan_en

Πηγές

Presentation - Skills and jobs for the green transformation. Implications for VET, Stelina Chatzichristou, Cedefop/ https://www.cedefop.europa.eu/files/vgt7_greening_vet_chatzichristou.pdf

Research Report - 'Green' jobs and skills development for disadvantaged groups - https://www.rand.org/randeurope/research/projects/green-jobs-and-skills-development-for-disadvantaged-groups.html

Slide Deck - Skills for a Green Transition - Solutions for Youth on the Move, UNICEF - https://www.unicef.org/media/153081/file/Webinar%20Slide%20decks%20-%20Skills%20for%20Green%20transition.pdf